You are currently viewing Rodzaje laminatów barierowych

Rodzaje laminatów barierowych

Pewnego rodzaju produkty spożywcze, sa znacznie bardziej podatne na zepsucie, niż inne. Dlatego też tak ważne jest, by inwestować w odpowiedniej klasy opakowania, które pozwolą zabiec psuciu się żywności, bez konieczności stosowania konserwantów. Opakowania takie nazywane są wysoko – barierowymi.

Jaki laminat barierowy wybrać?

laminaty barieroweW obecnych czasach większość producentów produktów spożywczych, stara się ograniczyć stosowanie konserwantów. Jak bowiem udowodniły badania naukowe, mogą one mieć bardzo niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Aby ograniczyć stosowanie substancji konserwujących, zazwyczaj wykorzystywane sa laminaty barierowe, czyli specjalnego rodzaju opakowania do produktów spożywczych. Tego rodzaju opakowania okazują się być bardzo skuteczne, przede wszystkim ze względu na to, że skutecznie ograniczają styczność żywności z potencjalnie groźnymi dla niej czynnikami. Mowa jest tutaj przed wszystkim na przykład o bakteriach, czy promieniowaniu słonecznym. Laminaty barierowe wyróżniają się przede wszystkim wielowarstwową budową, dzięki temu właśnie są one w stanie tak skutecznie chronić przed dostępem potencjalnie groźnych dla nich czynników. Ważne jest oczywiście by tego rodzaju laminaty stworzone zostały z takich rodzajów folii, które są w pełni bezpieczne dla produktów spożywczych, nie powodując na przykład odkładania się w niej mikroplastiku. Tylko w takim wypadku stosowanie takich folii będzie mogło przynieść oczekiwane korzyści, jednocześnie nie powodując nowych zagrożeń.

Od pewnego czasu coraz powszechniej stosuje się podczas produkcji żywności specjalne folie opakowaniowe. Okazują się one niezwykle skuteczne, jeżeli chodzi o ograniczanie psucia się produktów spożywczych. Ważne jest jednak, by wiedzieć, czym takie folie powinny się charakteryzować.